Βλακεία στη νιοστή…

Φυσούσαν αέρηδες πάνω από 10 μποφόρ. Και άναψαν κάρβουνα να ψήσουν αντικριστά κρέατα. Και έκαψαν κοντά 200 στρέμματα… Αυτό τώρα, πως ονομάζεται; Η …»κακιά ώρα» μήπως; Όχι! Καμμιά …κακιά ώρα δεν είναι… Είναι η επιβεβαίωση του ότι και το Σύμπαν μπορεί κάποια στιγμή να οριοθετηθεί και να μετρηθεί. Η ανθρώπινη βλακεία ποτέ! Τέλος πάντων… Γάμος γινόταν! Εύχομαι στο ζευγάρι να είναι καλορίζικα τα στέφανα τους. Σίγουρα δεν αισθάνονται άνετα… Δεν είναι λίγο πράγμα τη μέρα του γάμου σου, και εξ’ αιτίας του να γίνεται κόλαση φωτιάς… Τους εύχομαι στο εξής, μόνο ο άνεμος της αγάπης τους να φυσά στη ζωή τους. Κι ας είναι κείνος πάνω από 10 μποφόρ κάθε μέρα… -Δ.Τζ.

Δεν το χωράει ο νους αυτό που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στα Λευκόγεια (Νομός Ρεθύμνης) και το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά που άφησε πίσω της 190 καμένα στρέμματα γης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαπιστωθεί, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα ξωκλήσι στην περιοχή των Λευκογείων, όπου γινόταν ένας γάμος. Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές – σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη έπνεαν άνεμοι ως και 11 μποφόρ -, οι διοργανωτές δεν δίστασαν να στήσουν κάρβουνα και φωτιά και να ψήσουν αντικριστά.

Οι άνεμοι παρέσυραν και τα κάρβουνα και τα αντικριστά, η φωτιά εκδηλώθηκε πολύ γρήγορα, καπνοί «έπνιξαν» την περιοχή, ενώ δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι κινδύνευσαν και οι καλεσμένοι του γάμου που έπρεπε γρήγορα να απομακρυνθούν.

Ενδεικτικό των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, όπως ανέφερε στο GOODnet ο κ. Λαγουδάκης, ήταν το γεγονός ότι το ελικόπτερο Ericson δήλωσε αδυναμία να επιχειρήσει, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά! Το συγκεκριμένο ελικόπτερο μπορεί να επιχειρήσει με ανέμους ως και 8 ή 9 μποφόρ, σε αντίθεση με το ελικόπτερο Μ8, του οποίου ο κάδος «δεν υπακούει» σε συνθήκες πολύ δυνατών ανέμων.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αργά το βράδυ, από τις επίγειες δυνάμεις και τη συνδρομή των εθελοντών του δήμου Αγίου Βασιλείου, αλλά και των μέσων που διέθεσε ο δήμος. Μάλιστα, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας στο GOODnet, εξήρε τη συμβολή των εθελοντών, «που είναι άξια συγχαρητηρίων, καθώς και του αρμόδιου υπεύθυνου πολιτικής προστασίας του Βαγγέλη Καπετανάκη». Ο κ. Ταταράκης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την υπερπροσπάθεια τους, καθώς και τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Κρήτη Νίκο Λαγουδάκη, που μετέβη άμεσα στην περιοχή.

Οι υπαίτιοι έχουν ταυτοποιηθεί και πρόκειται να κινηθούν οι προβλεπόμενες νομικές ενέργειες.

Αγγελική Καλλέργη
.goodnet.gr/