8.000 εκτοπισμένοι λόγω του πύρινου μετώπου στα Κανάρια νησιά

Νέα πυρκαγιά μαίνεται από το Σάββατο στα Κανάρια νησιά με αποτέλεσμα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τις παραθεριστικές τους κατοικίες κοντά στην πόλη Τεχέδα για προληπτικούς λόγους

Κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή μετά την ανεξέλεγκτη τροπή που πήρε η φωτιά, η οποία έχει απανθρακώσει τουλάχιστον 34.000 στρέμματα σε δασική περιοχή στο ορεινό τμήμα του νησιού.

«Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου», δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.  Μια πυρκαγιά «ιδιαίτερα ραγδαία», που έως τώρα, «ούτε έχει οροθετηθεί, ούτε σταθεροποιηθεί, ούτε ελεγχθεί», είπε χθες ο κυβερνήτης της Περιφέρειας των Κανάριων Νήσων Άνχελ Βίκτορ Τόρες.

Οι αρχές ζήτησαν από ντόπιους και επισκέπτες να βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθούν κι άλλες περιοχές, όπως το Κρουθ ντε λα Τεχέδα, μία δημοφιλή ορεινή τοποθεσία στο κέντρο της νήσου.

Πάνω από 700 πυροσβέστες και 16 αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι φλόγες φτάνουν σε ύψος 50 μέτρων, ενώ πάνω από 10 οδικές αρτηρίες στο νησί έχουν κλείσει.

Το έργο κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες, και οι συνθήκες ξηρασίας με αποτέλεσμα το μέτωπο να είναι ανεξέλεγκτο προς τουλάχιστον δύο κατευθύνσεις.

«Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ σημαντικές, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για απόψε τη νύκτα δεν είναι καλές», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Τόρες.

Το νέο μέτωπο εκδηλώθηκε λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανής έκτασης πύρινη λαίλαπα που είχε καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις στην ίδια ζώνη των νήσων και είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση πολλών εκατοντάδων κατοίκων.

efsyn.gr