Ομολογία του ρατσιστικού κινήτρου από τον δολοφόνο του Ελ Πάσο

Οι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να του ασκήσουν δίωξη για εγκλήματα μίσους

Ο ύποπτος για τη δολοφονική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ελ Πάσο, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 24, ομολόγησε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι στο στόχαστρό του είχε βάλει Μεξικάνους.

\

Σύμφωνα με αστυνομικό επιθεωρητή, ο 21 ετών Πάτρικ Κρούσιους, όταν παραδόθηκε δήλωσε: «Εγώ είμαι ο δράστης» και στη συνέχεια τους εξήγησε ότι ήθελε να σκοτώσει Μεξικάνους.

Είπε επίσης ότι οδήγησε πάνω από 10 ώρες από το προάστιο Άλεν του Ντάλας, όπου ζει, έως το Ελ Πάσο, περιοχή κοντά στα σύνορα με το Μεξικό με μεγάλο ποσοστό λατινόφωνου πληθυσμού, για τον σκοπό αυτό.

Η πλειονότητα των θυμάτων είχε μεξικανικά ονόματα και οκτώ από αυτούς ήταν πολίτες του Μεξικού.

Ο δράστης της επίθεσης, Πάτρικ Κρούσιους

FBI via AP, File

Οι αρχές του Τέξας πιστεύουν ότι ο Κρούσιους είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα κείμενο στο οποίο μιλούσε για εισβολή ισπανόφωνων στις ΗΠΑ λίγη ώρα μετά την επίθεση στο Ελ Πάσο. Ο Κρούσιους, που κρατείται, είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού, ενώ οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να του ασκήσουν διώξεις και για εγκλήματα μίσους.

Την ίδια ημέρα της επίθεση στο Ελ Πάσο, μέσα σε λίγες ώρες έγινε ακόμη μία επίθεση στο Ντέιτον του Οχάιο, όπου ένοπλος σκότωσε εννέα ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

Η επίθεση του Ελ Πάσο έχει προκαλέσει αναζωπύρωση του διαλόγου για τον έλεγχο της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, υπέρμαχος της οποίας είναι και ο πρόεδρος Τραμπ. Επίσης, έγινε για μια ακόμη φορά να ασκηθεί σοβαρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για τη ρατσιστική αντιμεταναστευτική ρητορική του, κατηγορώντας τον ότι δίνει επιχειρήματα και τροφοδοτεί το μίσος κατά ανθρώπων όπως οι μετανάστες.

efsyn.g