Κάτω των €50.000 το όριο για τη διενέργεια πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο

Νέα δεδομένα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων έρχονται τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των ανακτήσεων οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει ζητήσει ο SSM από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το μέχρι σήμερα σκηνικό αναμένεται να αλλάξει άρδην από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα όρια για τη διενέργεια πλειστηριασμών αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω των 50.000 ευρώ. Στην προοπτική αυτή έχουν συμφωνήσει τράπεζες και κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι για το θέμα υπήρξε προχθές συνάντηση των τραπεζών με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο. Πάντως, σε επικοινωνία του Capital.gr με τον κ. Σκέρτσο, ο τελευταίος διέψευσε ότι έχει υπάρξει συνάντηση με τις τράπεζες για το θέμα.

Η υποχώρηση των ορίων για τη διενέργεια πλειστηριασμών ήταν στα σκαριά ήδη επί προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά «πάγωσε» λόγω προεκλογικής περιόδου. Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr με δημοσίευμά του στις 13 Μαΐου, οι τράπεζες είχαν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, κατεβάζοντας το όριο προστασίας έως και τις 40.000 ευρώ, σε σχέση με το άτυπο όριο προστασίας των 80.000 – 100.000 ευρώ που τηρούσαν.

Το σκεπτικό γύρω από την απόφαση των τραπεζών να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς με μειωμένη κατά το ήμισυ προστατευόμενη αξία ήταν βασισμένο στην επικείμενη εφαρμογή του νέου νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος που ουσιαστικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα και με διαφάνεια η επιλεξιμότητα των οφειλετών που χρήζουν προστασίας, σηματοδοτεί πλέον και τις αλλαγές στα όρια διενέργειας των πλειστηριασμών.

capital.gr/