ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 29-30 Ιουνίου η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πτολεμαΐδας διοργανώνει 2ήμερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας». Ένα διήμερο αυτοοργάνωσης και αντιφασιστικών συζητήσεων, μουσικών εκδηλώσεων και παιδικής ψυχαγωγίας, φαγητού, ποτού και εναλλακτικών ενημερώσεων και δράσεων. Πρόκειται για την πιο μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται στην πόλη.

Και όχι τυχαία. Ζούμε σε μια περίοδο που η Δεξιά επιστρέφει και η φασιστική Ακροδεξιά αποθρασύνεται και κλιμακώνει τις επιθέσεις με τα τάγματα εφόδου. Που το ελληνικό κεφάλαιο με το ΝΑΤΟ οξύνουν τις εντάσεις στα Βαλκάνια και το Αιγαίο, παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού. Που η ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής, του Βελόπουλου και των άλλων αντίστοιχων ομάδων έπιασε πάνω από 15% στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Λίγους μήνες πριν στην πόλη μας οι τοπικοί φασίστες προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν κάτω από την «πατριωτική» προβιά των «Πτολεμαίων Μακεδόνων», ενώ λίγες μέρες πριν στην Αιανή Κοζάνης τραμπούκοι επιτέθηκαν στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενεί η τοπική ομάδα της ΑΡΣΙΣ. Πρόκειται για έναν κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθείται συνειδητά από τα αφεντικά με στόχο να επιβληθεί γενικό σιωπητήριο και να δημιουργηθεί μια κοινωνία φοβισμένων ανθρώπων που θα έχουν μόνιμα σκυμμένο το κεφάλι και θα λένε «δεν γίνεται τίποτα». Γιατί η αλήθεια είναι ότι ακόμα φοβούνται μην ξεσηκωθούμε και απειλήσουμε το σύστημα που με τόση φροντίδα προστατεύουνε.
Η ιστορία διδάσκει. Αν δεν καταφέρουμε να δυναμώσουμε τις ιδέες και τις δυνάμεις της αλληλεγγύης και της αντίστασης, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επικρατήσει ο κοινωνικός κανιβαλισμός και η φασιστική τρομοκρατία. Μια κοινωνία που θα τρώμε τις σάρκες ο ένας του άλλου για να χορταίνουμε τις τσέπες τους, ενώ αυτοί θα μένουν στο απυρόβλητο. Οι εκπρόσωποι του συστήματος επιδιώκουν να φτιάξουν έναν κόσμο όπου όλοι θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την καταπίεση και την αδικία, το χτύπημα των ελευθεριών και δικαιωμάτων μας, τις εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα και τη μαζική εξαθλίωση, μια κοινωνία που θα είναι έτοιμη να πολεμήσει τους γειτονικούς λαούς ανά πάσα στιγμή για συμφέροντα που αφορούν το 1% των καπιταλιστικών παρασίτων και των παρατρεχάμενών τους.
Πρέπει να αντισταθούμε, να μην τους το επιτρέψουμε, να τους ανατρέψουμε! Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία προσπαθεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση στην περιοχή μας. Μέσα από τις πρώτες πετυχημένες δράσεις μας ήδη έχουμε συμβάλει την αποσυσπείρωση των φασιστών και τον περιορισμό της δράσης τους. Η δύναμή μας είναι η στήριξη του απλού δημοκρατικού κόσμου και γι αυτό συνεχίζουμε επιχειρώντας τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που φιλοδοξούμε να καθιερωθεί. Ενός φεστιβάλ που αφιερώνεται στον Παύλο Φύσσα, δολοφονημένο από τους εγκληματίες Ναζί της Χρυσής Αυγής, αλλά που κύριο στόχο έχει να συγκεντρώσει μεγαλύτερες δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος για να δοθούν οι επόμενες μάχες από καλύτερες θέσεις, για να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί από φασίστες, για να εκμηδενίσουμε τις φασιστικές επιθέσεις, για να συμβάλουμε στην εξαφάνιση των φασιστικών πυρήνων στην περιοχή μας.
Το βάρος της διοργάνωσης σηκώνεται από απλούς πολίτες που αφιερώνουν συστηματικά τον ελεύθερο χρόνο τους στη διοργάνωση ανάλογων δράσεων, που όχι μόνο δεν έχουν συμφέροντα ή χορηγούς αλλά βάζουν και από το υστέρημά τους. Είμαστε άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά έχουν κάτι κοινό: δεν γουστάρουν να ζουν σε μια πόλη με φασισμό, ρατσισμό και εθνικισμό, που θέλουν να δυναμώσουν το μήνυμα για μια άλλη κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας, αντίστασης, ελευθερίας. Πραγματοποιούμε συνελεύσεις κάθε βδομάδα και συνδιαμορφώνουμε ισότιμα την Πρωτοβουλία χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύουμε ότι μόνο με μαζική δράση των απλών ανθρώπων μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Θέλουμε να γνωριστούμε με νέο κόσμο, να συζητήσουμε για το ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούμε, για να οργανώσουμε τις επόμενες συνελεύσεις και δράσεις μας ακόμα περισσότεροι και περισσότερες.
Το φεστιβάλ γίνεται επίσης με στόχο την οικονομική ενίσχυση των 14 αντιφασιστών της περιοχής μας που συνεχίζουν να διώκονται άδικα επί 6 χρόνια, για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Π.Φύσσα. Μετά από την πρωτόδικη αθώωσή τους, ο Εισαγγελέας ανακίνησε την υπόθεση και ξαναδικάζονται από το Εφετείο. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση, κανέναν μόνο του να εξοντωθεί οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά από τις δυνάμεις καταστολής, καμία μόνη της απέναντι στην εκδικητικότητα του κράτους , που εξαντλείται σε αγωνιστές του κινήματος ενώ κάνει πλάτες σε μεγάλα συμφέροντα και φασίστες.
Καλούμε τους συμπολίτες μας και όχι μόνο να συμμετάσχουν και να στηρίξουν μαζικά (με την παρουσία τους, με τη διάδοση του φεστιβάλ αλλά και οικονομικά) για να στεφθεί άλλη μια δράση μας με επιτυχία.
Τέλος καλούμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής να έρθουν στο φεστιβάλ, για να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε, να φάμε και να πιούμε μαζί, να μας πούνε για τις εμπειρίες τους, να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η πάλη για τα δικαιώματα μιας μειονότητας είναι πάλη για τα δικαιώματα όλων. Δεν μπορεί κανείς μας να είναι ελεύθερος όταν δίπλα του υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στα προσφυγόπουλα της Αιανής, που κάποιοι φασίστες του χωριού τραμπούκισαν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι μέσα στη μαύρη περίοδο που διανύουμε, οι περισσότεροι αντιστεκόμαστε και καταφέρνουμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Άντρες, γυναίκες, εργαζόμενες ή άνεργοι, ΛΟΑΤ ή στρέιτ, μετανάστες και πρόσφυγες ή ντόπιοι, όλοι και όλες έχουμε ίσα δικαιώματα και κοινό συμφέρον να παλέψουμε μαζί απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας διαιρέσουν για να διαιωνίζουν την εκμετάλλευση και καταπίεση όλων μας!