Πώς ψήφισαν οι γειτονιές

Στην 3η Κοινότητα καταγράφει υψηλά ποσοστά τόσο η «Ανοιχτή Πόλη» όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην ίδια κοινότητα κατέγραψε και το υψηλότερο ποσοστό της η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», αλλά εκεί δεν εξέλεξε σύμβουλο, καθώς το συγκεκριμένο κοινοτικό συμβούλιο έχει 11 έδρες έναντι των 15 εδρών σε όλες τις άλλες κοινότητες

Ενα διαφορετικό -εν μέρει- σκηνικό στις κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, σε σύγκριση με τον κεντρικό δήμο, αποτυπώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Ανακατατάξεις σημειώνονται στα ποσοστά των παρατάξεων, με κυριότερο σημείο την ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία προσπέρασε το νεοναζιστικό δημοτικό παρακλάδι της Χρυσής Αυγής, καταλαμβάνοντας την 4η θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το δε νεοναζιστικό μόρφωμα στις κοινοτικές εκλογές καταγράφει ποσοστό μικρότερο κατά περίπου 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο των δημοτικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας έτσι την καθοδική εκλογική πορεία του, αλλά και την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει, ενόσω εξελίσσεται η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης και οι αποκαλύψεις στις δικαστικές αίθουσες παραμένουν συντριπτικές σε βάρος της.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη καταγράφεται η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά της στις κοινοτικές εκλογές, με τη διαφορά όμως ότι δεν υπήρχε δεύτερο ψηφοδέλτιο από τον χώρο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 11 παρατάξεις που κατέβηκαν στις δημοτικές εκλογές, οι 7 συγκρότησαν ψηφοδέλτια και για τις κοινοτικές εκλογές –η 8η παράταξη («Ανυπότακτη Αττική») που συμμετείχε στις κοινοτικές εκλογές (σε 4 από τις 7 κοινότητες) δεν συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από το Πρωτοδικείο και έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», πρώτη σε ψήφους στις κοινοτικές εκλογές κατεγράφη η «Αθήνα Ψηλά», του νεοεκλεγέντα δημάρχου Κ. Μπακογιάννη. Το υψηλότερο ποσοστό της (48,01%) κατεγράφη στην 1η κοινότητα.

Μικρή μείωση καταγράφουν τα ποσοστά της «Ανοιχτής Πόλης». Η αριστερή παράταξη καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της στην 3η κοινότητα. Ενισχυμένη σε κοινοτικό επίπεδο η παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Π. Γερουλάνου. Οπως και η παράταξη Μπακογιάννη, καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό στην 1η κοινότητα.

Ποσοστά υψηλότερα σε σύγκριση με τον κεντρικό δήμο (7,47%) καταγράφει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. «Κοινό σημείο» της παράταξης του ΚΚΕ με την «Ανοιχτή Πόλη», η καταγραφή των υψηλότερων ποσοστών της στην 3η κοινότητα.

Αν και τα συνολικά ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις κοινοτικές εκλογές είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα του νεοναζιστικού μορφώματος, εκλέχθηκαν δύο χρυσαυγίτες κοινοτικοί σύμβουλοι περισσότεροι, καθώς η υπόδικη εγκληματική οργάνωση κέρδισε από μία παραπάνω έδρα στα συμβούλια της 4ης και 6ης κοινότητας.

Σε έξι από τα συνολικά επτά κοινοτικά συμβούλια κατέλαβε έδρες η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό της καταγράφηκε στην 3η κοινότητα, δεν εξέλεξε σύμβουλο, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινοτικό συμβούλιο έχει 11 έδρες –στις υπόλοιπες κοινότητες οι έδρες είναι 15. Είναι η πρώτη φορά που η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» εκλέγει 6 κοινοτικούς συμβούλους.

Ελαφρώς αυξημένα τα ποσοστά της παράταξης του Γ. Βουλγαράκη, «Αθήνα και πάλι Αθήνα», στις κοινοτικές εκλογές, όπου όμως εξέλεξε μόλις έναν σύμβουλο και συγκεκριμένα στην 4η κοινότητα. Καμία έδρα δεν εξέλεξε η «Ανυπότακτη Αθήνα», παράταξη που πρόσκειται στη Λαϊκή Ενότητα.

efsyn.gr/