Tέσσερις μέρες με συζητήσεις τον Ιούλιο για την αριστερά στη Νομική σχολή

Toν Ιούλιο μεταφέρθηκε, λόγω των εκλογών, στη Νομική Αθήνας το τετραήμερο συζητήσεων «Μαρξισμός 2019- ιδέες για να αλλάξουμε τον κόσμο», που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Ο «Μαρξισμός» αλλάζει ημερομηνία και μεταφέρεται στις 11-14 Ιούλη στη Νομική. Ο λόγος, οι έκτακτες βουλευτικές εκλογές. Η σημασία του όχι μόνο παραμένει επίκαιρη αλλά αναβαθμίζεται, καθώς με τις συζητήσεις και τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, οι ομιλητές και οι ομιλήτριες από ένα ευρύ φάσμα της αριστεράς εδώ αλλά και από άλλες χώρες, θα συμβάλλει στις αναγκαίες αναζητήσεις για όλη την αριστερά μπροστά στο νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται.

Ο «Μαρξισμός» είναι αφιερωμένος στα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τρίτης Διεθνούς και τις στρατηγικές επιλογές της Επαναστατικής Αριστεράς. Κοινοβούλιο ή Εργατικά Συμβούλια; Ποια είναι η πολιτική του Ενιαίου Μετώπου; Γιατί ο Λένιν είχε δίκιο στην αναγκαιότητα οικοδόμησης επαναστατικών κομμάτων;

Τον Οκτώβρη συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη “Μαύρη Παρασκευή” του 1929, το κραχ στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης που σηματοδότησε την έναρξη της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού στην ιστορία του. Σήμερα, οι άρχουσες τάξεις είναι σε πανικό γιατί τα σύννεφα της νέας ύφεσης είναι στον ορίζοντα ενώ το παγκόσμιο σύστημα δεν έχει αναρρώσει από την προηγούμενη βουτιά. Χρειαζόμαστε τις ιδέες του Μαρξ όχι μόνο για να εξηγήσουμε την μακρόσυρτη οικονομική κρίση αλλά και για να βάλουμε στο κέντρο της απάντησης την εργατική τάξη, τον “ιστορικό νεκροθάφτη” του καπιταλισμού.

Την περίοδο που οι μεγαλύτερες αστικές εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις όπως: «Έχει δημιουργηθεί πραγματικός φόβος στις τάξεις μας ότι πλέον έχει νομιμοποιηθεί η συζήτηση γύρω από τις ιδέες της Αριστεράς και των σοσιαλιστών για πολύ μεγαλύτερους φόρους, έλεγχο των επιχειρήσεων και κατάργηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», οι εργατικές επαναστάσεις του περασμένου αιώνα και οι αγώνες της τάξης μας σήμερα επιβεβαιώνουν το δρόμο και την προοπτική που χρειάζεται να ανοίξουμε. Οι μεγάλοι επαναστάτες, ο Λένιν, ο Τρότσκι, η Ρόζα, ο Γκράμσι, η πλούσια θεωρία αλλά και η δράση τους είναι πυξίδα για όλο τον κόσμο που παλεύει σήμερα.

Οι σημερινοί αγώνες ενάντια στην καταπίεση, τη χρονιά που για πρώτη φορά η 8 Μάρτη ήταν απεργιακή στην Ελλάδα και σε δεκάδες άλλες χώρες. Οι εμπειρίες από το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα και η πάλη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η αντίσταση στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό από τους ανταγωνισμούς μέχρι τα ψέματα για τη Μακεδονία. Το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή που ξαναβγαίνει ορμητικά στο προσκήνιο. Η οργάνωση των εργατικών αγώνων από τα κάτω κόντρα στα εμπόδια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Όλες αυτές μάχες, δεμένες με την επαναστατική θεωρία θα διαπερνούν το τετραήμερο, με τη βοήθεια δεκάδων εργαζομένων, ακτιβιστών, πανεπιστημιακών και ιστορικών. Όπως ο Donny Gluckstein από το Edinburg College, o Alex Callinicos από τη Βρετανία, ο Προκόπης Παπαστράτης, η Ελένη Πορτάλιου, η Χριστίνα Καρακιουλάφη, οι δικηγόροι από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου από το ΕΚΠΑ, η Ζαννέτα Λυσικάτου από το ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, ο Γιάννης Μπόλης ιστορικός τέχνης και δεκάδες ακόμη.

Μέσα από δέκα θεματικές ενότητες, η Νομική σχολή στο τέλος Ιούνη γίνεται κέντρο σε ένα πανόραμα αντίστασης, ιστορίας και θεωρίας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα.

ert.gr