Οι μισοί Ισπανοί θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών-Podemos

Το 79% των ψηφοφόρων των Πολιτών (Ciudadanos) ζητούν συνεργασία με τον Πέδρο Σάντσεθ

Ποσοστό της τάξης του 45% των Ισπανών επιθυμούν να συνεργαστεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με τους Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Σοσιαλιστικών Ερευνών της Ισπανίας (CIS).

 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 45% επιθυμεί την κυβερνητική συνεργασία του PSOE με το Podemos, το 38,2% υποστηρίζει ότι πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους και έδρες, ακόμη και αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Δηλαδή σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ειδικότερα, η έρευνα του CIS δείχνει ότι το 44% των Ισπανών θέλουν κυβέρνηση των Σοσιαλιστών με την προγραμματική στήριξη και άλλων κομμάτων, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, προτιμούν τη συνεργασία μόνο με τους Podemos και χωρίς τους Αυτονομιστές της Καταλονίας (16%) ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας με τους Πολίτες (Ciudadanos) λαμβάνει ποσοστό 11,7% των προτιμήσεων.

Ωστόσο, η ίδια δημοσκόπηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και στους Πολίτες: το 79% των ψηφοφόρων τους θέλουν το κόμμα να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, πράγμα που φαίνεται αρκετά πιθανό, με δεδομένες τις κινήσεις των τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει και ο Πέδρο Σάντσεθ, καθώς το βράδυ των εκλογών, οι συγκεντρωμένοι στην έδρα του κόμματος είχαν βασικό σύνθημα «Όχι με τον Ριβέρα (σ.σ. ο ηγέτης των Πολιτών)».

Πάντως, μετά τις ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία, τα οποία έδειξαν σταθερή άνοδο των Σοσιαλιστών, αλλά και μεγάλη πτώση των Podemos, έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, που δηλώνει ότι προτιμά να κάνει κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά την ήττα του κόμματος των Podemos, έχει ήδη παγώσει τις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη τoυς, Πάμπλο Ιγκλέσιας, αν και δεν απέκλεισε εντελώς τη συνεργασία ή την είσοδό του στην κυβέρνηση.

efsyn.gr/