ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο 1975: Η εισβολή στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το ΕΚΚΕ και ο Χ. Μπίστης

ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο 1975: Η εισβολή στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το ΕΚΚΕ και ο Χ. Μπίστης  που έφυγε σήμερα απο την ζωή

Εισβολή διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης, στην πρώτη επέτειο του πραξοπήματος μετά τη μεταπολίτευση, στις 21 Απριλίου 1975.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία, όπου τότε δεν είχε ακόμη περίφραξη και  πρόλαβαν να ρίξουν κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη, έσπασαν τα εξωτερικά τζάμια και έβαλαν φωτιά στις κουρτίνες. Η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα.

Όπως διαπιστώνεται από τα πρωτοσέλιδα της εποχής στο τέλος του κλιπ, τίποτε δεν έχει αλλάξει στον καθεστωτικό τύπο.

Το απόσπασμα είναι από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «Μαρτυρίες», του Νίκου Καβουκίδη.

Οι «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη, αποτελούν ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 και φτάνει ως και τον Αύγουστο του 1975.

Ο κινηματογραφιστής καταγράφει, με συγκινησιακή φόρτιση κι εκφραστική δύναμη, σημαίνουσες στιγμές και γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή, όπως η κηδεία του Κώστα Βάρναλη, η απεργία πείνας του Βαγενά, η επιστροφή των αγωνιστών από τις εξορίες και τις φυλακές, οι πρώτες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και η σταδιακή συγκρότηση του μεταπολιτευτικού αστικοδημοκρατικού πολιτικού σκηνικού.

Ανατρέχει στο παρελθόν για να διαφωτίσει ιστορικά τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής (τις λεγόμενες «αύρες του Καραμανλή» ) στις 7 Φεβρουαρίου του 1975 κι εκτεταμένα πλάνα από τις συγκρούσεις ΜΑΤ-οικοδόμων στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους.

 

Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης του ΕΚΚΕ Χρήστος Μπίστης

Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής Αριστεράς, ο Χρήστος Μπίστης έφυγε από τη ζωή στα 77 του  μετά από μακροχρόνια μάχη με τη νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια.

Ο Χρήστος Μπίστης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939, ενώ ένα διάστημα έζησε και στο Βερολίνο (Ανατολικό και Δυτικό).

Στα 1970 πρωτοστατεί στην ίδρυση του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ), στην ηγεσία του οποίου παρέμεινε ως τις μέρες μας.

Το 1973 έρχεται παράνομα στην Ελλάδα και το 1974 συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, το ΕΚΚΕ κατά τη Μεταπολίτευση δεν υπέβαλε τη δήλωση περί αποκήρυξης της βίαιης επανάστασης.

Ήταν, ίσως, η μεγαλύτερη εξωκοινοβουλευτική οργάνωση της Αριστεράς, με περισσότερα απο 10.000 μέλη κατά τη Μεταπολίτευση και το 1975 πρωτοστάτησε στην εισβολή στην Αμερικανική πρεσβεία.

H εισβολή  στην αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας εκάτοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ήταν το γεγονός που σημάδεψε την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου μετά τη μεταπολίτευση.

Το ΕΚΚΕ, μέσω της φοιτητικής του παράταξης ΑΑΣΠΕ (Αντιφασιστική Αντιϊμπεριαλιστική Σπουδαστική Παράταξη Ελλάδας), πρωτοστάτησε στον Αντιδικτατορικό Αγώνα, όπως αυτό φαίνεται και από το μεγάλο αριθμό μελών της στην επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973.

 

Τον Μάιο του 1974 συνελήφθησαν από τη Χούντα 36 μέλη και στελέχη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και της Αντιφασιστικής Αντιϊμπεριαλιστικής Σπουδαστικής Παράταξης Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ), οργανώσεις που πρωταγωνίστησαν μαζί με τις υπόλοιπες αριστερές οργανώσεις στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Οι συλληφθέντες ήταν οι Π. Στάγκος, Χ. Μπίστης, Γ. Μήλιος, Δ. Κουμάνταρος, Α. Τσάρας, Ν. Παπαμιλτιάδης, Α. Αποστολίδης, Ν. Λιβέριος, Ε. Φαμελιάδου, Ι. Δημακόπουλος, Ν. Σκούφος, Ν. Μαστοράκης, Μ. Παπαδομανώλης, Μ. Καρατζάς, Γ. Καρατράτζης, Ι. Μαργαρίτης, Ι. Χαραλαμπίδης, Γ. Κοτανίδης, Ν. Κουτρέσης, Π. Παπαδομανώλη, Α. Παντελάκη, Ι. Κουβάρας, Σ. Σάλουστρος, Γ. Δραμουντάνης, Α. Κυνηγός, Π. Πιπέρης, Γ. Νίκαινας, Α. Μορδώχ, Δ. Αλεξάς, Α. Κουρτέσης, Σ. Λουκάτος, Α. Παπαντωνίου, Ε. Δραμουντάνης, Ε. Εφεντάκης, Δ. Τοπαλιάν, Α. Καπροδάκης.

Πολλά απο τα μέλη του ΕΚΚΕ συνελήφθησαν και βασανίστηκαν επί Δικτατορίας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη του Χρήστου Μπίστη.

enallaktikos.gr/