Η υποτέλεια της ελληνικής αστικής τάξης και το «Δόγμα Τρούμαν» που εξαγγέλλεται σαν σήμερα το 1947

Σαν σήμερα, 12/3/1947, με ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει το λεγόμενο «Δόγμα Τρούμαν» που με υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν παίρνει την μορφή νόμου στις 22/5/1947

Σύμφωνα μ’ αυτόν τον νόμο  παρεχόταν κάθε είδους βοήθειας, από την Αμερική, ειδικά οικονομικής, στις αστικές κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για να αντιμετωπίσουν τον «επαπειλούμενο κομουνιστικό κίνδυνο».
Όπως ανέφερε μάλιστα σε ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος «εάν η Ελλάδα –σ.σ. που αυτή την εποχή ο εμφύλιος πόλεμος ήταν στην κορύφωση του-και η Τουρκία δεν λάμβαναν τη βοήθεια, τότε ήταν αναπόφευκτο να πέσουν στον κομουνισμό κι αυτό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για όλη την περιοχή».

Ενώ το ΚΚΕ καταγγέλλει με όλους τους τρόπους την ωμή επέμβαση των Αμερικάνων στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας η αστική τάξη της χώρας μας και τα κόμματα της ένιωσαν ανακούφιση και υποδέχτηκαν σχεδόν με ενθουσιασμό τους ξένους προστάτες τους.

Δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή γ’ αυτό το γεγονός απ’ αυτή που κάνει ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο βιβλίο του «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους».

Παραθέτουμε το σχετικό κεφάλαιο

tsak-giorgis.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s