«Τεμπέληδες και ηλίθιοι «-ο «συναισθηματικός» χωρισμός του Trump με το προσωπικό του

Σε μόλις δύο χρόνια της Προεδρίας του Donald Trump, η ομάδα του έχει αλλάξει πέρα από την αναγνώριση. Είπε εύκολα αντίο στους πιο πιστούς του συνεργάτες του , μην ξεχνώντας να γράψει για αυτούς «δυο στοργικές κουβέντες » στο Twitter. Μόνο ο Αντιπρόεδρος Mike Pence διατήρησε τη θέση του από το στενό περιβάλλον του αρχηγού του κράτους. Γιατί ο Λευκός οίκος σάρωσε το προσωπικό στον Λευκό Οίκο στο υλικό του RIA Novosti

Ασυμβίβαστοι χαρακτήρες
«Έχετε το δικαίωμα να συνεργαστείτε με τον Υπουργό Άμυνας, του οποίου οι απόψεις σχετικά με αυτά ή άλλα προβλήματα συμπίπτουν με τα δικά σας,» είπε ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος της χώρας James Mattis στην επιστολή παραίτησης του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Στο μήνυμά του, ο Στρατηγός είπε ότι έφευγε λόγω διαφωνιών.

Τα Αμερικανικά μέσα έχουν αναφέρει επανειλημμένα ότι οι θέσεις του Προέδρου και του επικεφαλής του Πενταγώνου δεν συμπίπτουν. Αυτό αφορά τις σχέσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την ΛΔΚ, την απόσυρση από την Ιρανική πυρηνική συμφωνία και τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, όπου ο Λευκός οίκος πρόκειται να μειώσει κατά το ήμισυ το στρατιωτικό προσωπικό -από δεκατέσσερα σε 7000 άτομα.

Ωστόσο, το εμπόδιο ήταν η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία. Αυτό το βήμα του Trump δεν συμφωνεί ούτε με το Κογκρέσο ούτε με το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την παραίτηση του στρατηγού στο Twitter και υποσχέθηκε να ονομάσει το νέο υπουργό Άμυνας μέχρι το τέλος του έτους. Τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου ήταν «απογοητευμένος με τη παρορμητικότητα του Trump και την τάση του για έντονες πολιτικές δηλώσεις.»

“Η εμπειρία και η φωνή της λογικής του Υπουργού Mattis θα χαθούν από το Πεντάγωνο,” σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν. Ο Trump ήταν μάλλον συγκρατημένος αυτή τη φορά. «Είμαι βαθύτατα ευγνώμων στον Jim για την υπηρεσία του», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι «εκτιμά το έργο του».

O Τεμπέλης Rex

Αλλά για πρώην Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson είχε πει πολύ διαφορετικές λέξεις. Από την αρχή, ένιωθε αρκετά ανασφαλής στην Προεδρία του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι ξένοι ομόλογοί του διέδιδαν τα σχόλια δεξιά και αριστερά, ότι ο Tillerson απέφευγε τους δημοσιογράφους για το φόβο να μην πει τίποτα περιττό.

Οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις του στέρησαν την θέση του: ο πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο ExxonMobil, Tillerson πέρασε το σύνολο της σταδιοδρομίας του ως μηχανικός επικεφαλής της εταιρείας. Ωστόσο, είχε μεγάλες διπλωματικές ικανότητες: δεν δίστασε να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των χωρών στις οποίες λειτουργούσε η εταιρεία του.

Τα μέσα ενημέρωσης έλεγαν συνεχώς ότι υπήρχαν σοβαρές αντιφάσεις μεταξύ του Προέδρου και του αρχηγού του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Trump κατηγορηματικά το διέψευσε, επιμένοντας ότι είχε μια «πολύ καλή σχέση» με τον Tiillerson. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι είπε : «μερικές φορές θα ήθελα να είναι πιο άκαμπτος.»

Ο Trump και ο Tillerson ποτέ δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό σχετικά με το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας και την απόσυρση των ΗΠΑ από την Ιρανική Πυρηνική συμφωνία. Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε μια διπλωματική διευθέτηση, ο Πρόεδρος τον προέτρεψε «να μην αφιερώνει χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της ΛΔΚ».

Η Επίσημη ανακοίνωση του Trump της παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών ήταν σωστή, τονίζοντας ξερά: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Rex Tillerson για το έργο του. Τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες έχουν επιτευχθεί πολλά, και εύχομαι σε αυτόν και την οικογένειά του το καλύτερο. »

Και το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, τα αμοιβαία παράπονα ξαφνικά ξεχείλισαν. Ο πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών σε μία από τις συνεντεύξεις αποκάλυψε: κάλεσε τον Πρόεδρο «μάλλον απείθαρχο», προσθέτοντας ότι δεν ήθελε να διαβάσει τα έγγραφα και να ανακαλύπτει τις λεπτομέρειες. Προσβεβλημένος ο Trump ο οποίος δεν είναι τσιγκούνης με την βωμολοχία: σύμφωνα με τον ίδιο, ο Tillerson «ήταν χαζός ως ασβέστης» και «γαμ@@ενος τεμπέλης», και σε γενικές γραμμές ο Πρόεδρος απλά δεν ήξερε πώς να απαλλαγεί από αυτόν. Για να ενοχλήσει περισσότερο τον Tillerson, ο Trump άρχισε να ωθεί τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Πομπέο, υπαινίχθηκε ότι ο μαλακός Tillerson δεν θα μπορούσε να μετεξελιχθεί από τον επιχειρηματία σε διπλωμάτη.

Ο Πρόεδρος είναι τρελός
Αν Tillerson δεν θεωρήθηκε στενός συνεργάτης του Trump, ο Stephen Bannon ήταν ο στενός συνεργάτης του, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. «Ο γκρίζος καρδινάλιος» της διοίκησης, κατείχε επισήμως τη θέση του αρχηγού της στρατηγικής του Λευκού Οίκου και του ανώτερου συμβούλου του Προέδρου. Αλλά μόλις ήταν ύποπτος για την οργάνωση διαρροών πληροφοριών, έπεσε σε δυσμένεια. Ο Trump άρχισε να εξοργίζει τον πρώην συνεργάτη του , υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος είχε “τρελαθεί».

Μετά την αναχώρηση από τη διοίκηση, ο Bannon διεύθυνε και πάλι την άκρα δεξιά ιστοσελίδα Breitbart News Αυτός ο ιστότοπος έχει επανειλημμένα ονομαστεί «καταφύγιο των Ναζί, των αντισημιτών και των ριζοσπαστικών ακτιβιστών». Ο ίδιος ο Bannon υποστήριζε πάντοτε ότι αυτή η ιστοσελίδα είναι μόνο μια πλατφόρμα για μια νέα «εναλλακτική λύση».

Ο Anthony Scamarucci απορρίφθηκε από την εύνοια σε μόλις δέκα ημέρες εργασίας. Ο διευθυντής επικοινωνιών του Λευκού οίκου απορρίφθηκε από το γεγονός ότι καταγγείλει δημοσίως τον πρώην αρχηγό του προσωπικού Ρέινς Pribus.
«Ο Pribus είναι ένας γαμ@@νος παρανοϊκός σχιζοφρενής», είπε, λέγοντας λεπτομέρειες από τον Λευκό οίκο και του υποσχέθηκε ταχεία απόλυση.

Ακόμη και η εξυπηρετική στάση απέναντι στον Trump δεν έσωσε την παραίτηση του ίδιου του Σκαμαρούτσι. Η σύζυγός του υπέβαλε αίτηση διαζυγίου λόγω πολιτικών φιλοδοξιών του συζύγου της: κουράστηκε από την επιθυμία του συζύγου της να προσεγγίσει τον πρόεδρο, τον οποίο τόσο μισούσε.

Η 28 χρονη Hope Hicks μοντέλο δημοσιογράφος κράτησε επίσης την θέση της για μικρό χρονικό διάστημα. Στον Λευκό Οίκο, ήταν επίσης διευθύντρια επικοινωνιών, η οποία μεταβίβαζε τις σκέψεις του Προέδρου σε δημοσιογράφους. Πολλοί παρατήρησαν ότι υπήρχε μια σχέση μεταξύ του Τραμπ και της Χικς. Περιτριγυρισμένη από τον αρχηγό του κράτους, ονομάστηκε «Μεταφραστής»-μόνο αυτή μπορούσε να καταλάβει τι πραγματικά σκέφτεται ο αρχηγός του κράτους πάνω σε αυτό ή σε εκείνο το θέμα.

Με την ευκαιρία, για την διάρκεια της Προεδρίας του Trump η Hicks ήταν η πέμπτη στην θέση του διευθυντής επικοινωνιών. Για σύγκριση, ο ίδιος αριθμός των διευθυντών επικοινωνιών άλλαξε σε οκτώ χρόνια βασιλείας του Barack Obama. Η απόφαση να φύγει η Χικς πάρθηκε μετά από εννέα ώρες ανάκρισης στην περίπτωση της «Ρωσικής παρέμβασης» στις προεδρικές εκλογές της 2016. Ομολόγησε ότι είχε «επιτρέψει στη δουλειά της ένα μικρό ψέμα. » Οι άνθρωποι από την συνοδεία του Τραμπ είπαν ότι ο Πρόεδρος ήταν έξαλλος όταν έμαθε τι είχε πει η Χικς.

Πολυτελής ζωή

Μερικοί πετάχθηκαν έξω από την εργασία λόγω της αγάπης τους για πολυτελή ζωή. Έτσι, την θέση του έχει χάσει Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Tom Price. Μόλις έλαβε το χαρτοφύλακα, αυτός και η σύζυγός του άρχισαν να πετούν με αεριωθούμενα αεροπλάνα σε βάρος των φορολογουμένων. Όπως έδειξε η έκδοση του Politico, ο υπουργός ξόδεψε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε μια ευχάριστη ζωή. Ο Price προσέφερε για να αντισταθμίσει λίγο περισσότερο από 50 χιλιάδες, αλλά αυτό δεν τον βοήθησε. Ο Trump ξεφορτώθηκε τον απρόσεκτο αξιωματούχο.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από τον Λευκό Οίκος πρέπει να φύγει και Η επικεφαλής της διοίκησης, πρώην γραμματέας των ΗΠΑ της εσωτερικής ασφάλειας John Kelly. Το CNN διαπίστωσε ότι πρόσφατα αρνήθηκε να μιλήσει στον Πρόεδρο λόγω διαφωνιών σχετικά με τη σύσφιξη της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Ο Kelly δεν εφάρμοσε τις σκληρότερες εντολές του ιδιοκτήτη του λευκού οίκου, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού διαχωρισμού των οικογενειών των παράτυπων μεταναστών.

Στην οικογένεια Trump o Κέλι δεν ήταν αρεστός . Μόλις έγινε ο αρχηγός του προσωπικού, κατέστησε αμέσως σαφές: ο Λευκός οίκος ελέγχεται τώρα. Και υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στο Οβάλ Γραφείο, όπου η κόρη και ο γαμπρός Trump είχαν προηγουμένως ελεύθερη πρόσβαση.
Ποιος θα είναι επικεφαλής της διοίκησης δεν είναι ακόμη γνωστό. Αλλά ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σίγουρος ότι έχει ακόμα «εξαιρετικούς υποψηφίους».

Ξένια Melnikova, ΡΊΑ Novosti\

news-front.info/